יום ראשון, 2 בנובמבר 2014

עובד נקיון לקופה שלוש

אני מאד אוהב סופרמרקטים, משלוש סיבות - אני אוהב אוכל, אני אוהב מוצרים ואני אוהב אנשים. וסופרמרקטים הם אולמות תצוגה מרהיבים לכל השלושה. לא מזיק שהסופר הכי גדול במזרח התיכון נמצא רבע שעה מאיתנו.

בחו"ל, הסופרמרקט המקומי הוא בדרך כלל אחד היעדים הראשונים שלי אחרי הנחיתה - מקרר הגבינות בצרפת, עשרות סוגי החטיפים בטעם תמנון (במקרה הטוב) במזרח, בה"ס לשווק במעברים ועל המדפים בסופר בארה"ב. אבל גם בישראל לא חסרים מאפיינים יחודיים. הנה כמה שתפסו את עיניי (ושאר חושיי):
  •  עוד לפני שנכנסים לסופר כבר מריחים את ריח הרוגלעך הטריים שיצאו מהתנור. הרוגלעך, הגביניות, קראנץ' שוקולד, בורקסים ואוטוטו סופגניות. זה חסר לי בארה"ב, על אף שלרוב הם נראים ומריחים הרבה יותר טוב מטעמם היבש.
  • מוצרי החלב. על זה אין עוררין - מגוון כזה לא רואים בשום מקום. החלב על כל מוצריו וחידושיו האפשריים. זה מטורף ושכחתי כמה. כולל המילקי החדש בטעם פסיפלורה (המגעיל). בארה"ב, כשהיה מגיע המשלוח של הגבינה הלבנה מהארץ למכולת של המקסיקני זה היה הופך לשיח היום ולמרוץ שבסופו או שזכית בטעם הארץ בעלות לא הגיונית או שנאלצת לקנות את התחליף המקומי - השמנת החמוצה דלת השומן.
  • יש מספר קטן של מוצרים שמסמן עבורי את הגעגועים לישראל משם ואת חזרתי לארץ מכאן. כשאני רואה את המדפים המלאים בביסלי ופסק זמן על כל מגווניהם, אני מתמלא בתחושת הקלה וכל מסע החזרה הזה מסתדר לי באופן לא מוסבר. קצת מוזר, אני מודה. מה שבטוח, מי שלא שהה בחו"ל כמה שנים לא יבין זאת לעולם.
  • אין אחד שלא לועס משהו בסופר בארץ. בפה פתוח. שכולם יראו מה. ואני לא מדבר על דוכני הטעימות הלגיטימיים. אני מדבר על ה"טעימות העצמאיות": קצת זיתים בכיף במחלקת החמוצים. "אוי, מה זה? עלי גפן ממולאים?", "תביאי לי לטעום מהפסטרמה הרומנית" (שאני כאילו לא מכיר למרות שאני קונה את אותה פסטרמה כבר עשרים שנה) וחופן קבוקים ממחלקת פיצוחים לקינוח. 
לסיום, כשירות לחבריי מאמריקה, הנה כמה מראות מהסופר שליקטתי במיוחד עבורכם, כשבפי טעם של מלפפון חמוץ מעורבב עם ענבים, סלמי ואגוזים מסוכרים.


















יום ראשון, 5 באוקטובר 2014

25 שעות

כמו ראש השנה, גם יום כיפור הרגיש מאד שונה השנה בארץ אחרי שבע שנים בארה"ב.
אני לא צם. איש איש באמונתו יחיה. אבל היום הזה כן מיוחד ומשמעותי לי. הכבוד לאלה שצמים, ההסתכלות פנימה, הסליחות, הזכרונות מבית, המשפחה נטו, השקט בבוקר ללא תנועת רכבים לפני המולת הילדים באופניים. בקיצור, אי אפשר שלא לחוות את יום כיפור בארץ.
איפשהו, המחוייבות ליום הזה הייתה חסרה לי בארה"ב. שם עוצמת היום הזה לא באה לידי ביטוי. שם תמיד הייתה לי, עמוק בלב, הרגשה שאני לא עושה עימו צדק.

יום כיפור, מעבר למשמעותו הרוחנית, מהווה גם תזכורת למלחמה ההיא מ-73'. במוצאי יום כיפור שודר הסרט התיעודי "מלחמה אחת יותר מידי" בערוץ 10. מרתק ומרגש. הוא מספר את סיפורה של סיירת חרוב ביומה האחרון של המלחמה בקרב על העיר סואץ. מחצית מחיילי הפלוגה נהרגו, עשרות נפצעו. המראות והקולות לא נותנים ללוחמים מנוח עד עצם היום הזה ובכל זאת הסרט מתאר סגירת מעגל במפגש מרגש בין החיילים ובין עצמם ויחד עם עם משפחות החללים, ארבעה עשורים אחרי המלחמה. אי אפשר שלא לחוש בעצב, בהכרת תודה וביראת כבוד.

אבא שלי, שיבדל לחיים ארוכים, נפצע קשה במלחמה ונכווה בגופו כשהטנק שלו הופגז בצידו השני של הגבול הסורי. את הפוסט הזה אני מקדיש לו באותה יראת כבוד ובאהבה.



עוד על חוויותינו בתהליך החזרה לארץ בפוסטים הבאים

יום חמישי, 25 בספטמבר 2014

תפוח במייפל

אני לא יכול לזוז. שתי ארוחות חג עוקבות ואכלתי הרבה מעבר למה שמותר לנמוכים כמוני לאכול. 
בשבע השנים האחרונות חגגנו את ראש השנה עם חברים בארה"ב, השנה חגגנו עם המשפחה בארץ. לא סתם בארץ, בבית שלנו. 

ימי החג הם ימים מיוחדים. יש קסם באוויר. בארה"ב ימי החג מאחדים. מהווים תזכורת לחשיבות ערך החברות. ערב החג הוא מפגש מחמם בין חברים עם סיפור דומה וערגה לשמירה על הזהות והמסורת, בסביבה שבימי חג תחושת הניכור בה בולטת במיוחד. הזכרונות שלי עוד טריים. אני זוכר אותנו פוסעים בבגדים חגיגיים לעבר ביתם של חברים לארוחת החג עם הדגים והחלה העגולה, כשמחלונות השכנים יוצא ריח קארי הודי מההכנות לארוחות הערב שלהם כבכל יום חול. כשהרוב מסביב לא חוגג את ראש השנה, היום הזה מקבל יתר חשיבות. וכשהמשפחה רחוקה, החברים תופסים את מקומם.

גם בערב החג השנה היה קסם באוויר. קסם שונה. קסם שנובע מאיחולי ה"חג שמח" ו"שנה טובה" מכל אחד שפוגשים בשבועיים שקודמים לערב החג. הקסם שנובע מכך שמכל חלונות הבתים יוצא ריח משכר של תבשילי חג. השקת כוסות היין עם אבא ואמא. פניהם רוויי הנחת של סבא וסבתא למראה נכדם הרוקד לצלילי "בשנה הבאה". האוכל המוכר והאהוב מבית. הצחוקים עם אחי שזר לא יבין.

בימים כאלה התחושה שחזרנו הבייתה חזקה מתמיד. תחושה שמלווה בגעגועים מתחזקים לחברים משם. למי שבשבע השנים האחרונות הפכו למשפחה.




עוד על חוויותינו בתהליך החזרה לארץ בפוסטים הבאים.

יום שני, 25 באוגוסט 2014

סוף המבוא

נחתנו לפני חודש וחצי. בינתיים, הספקנו לטייל, להיות הרבה עם המשפחה והחברים, העלינו שני קילו חומוס ואחד קילו רוגלעך והמכולה סופסוף הגיעה!!

חודשיים על המזוודות בלי מיטלטלינו היה קשה משצפינו. בראש ובראשונה כי חסרים הדברים שלנו, המוכרים, שעוזרים לכפר על תחושת הניכור. מעבר לכך, יש מספר פריטים שחסרונם בולט במיוחד אחרי הנחיתה בארץ:
- עוד בגדים כי מזוודה לא מכילה מספיק בגדי החלפה כשמזיעים. זכרנו שמזיעים, שכחנו כמה. מסתבר שנקבוביות הזיעה שלי היו רדומות באמריקה והתעוררו פה בבהלה. דוגמה פשוטה - גבות. אני מזיע מהגבות! באמריקה לא מזיעים מהגבות כי זה לא הגיוני להזיע מהגבות. פה כן.
- כוסות. כי עם הכוסות החד פעמיות פה חצי מהמים נשפך לרצפה. למה? כי מייצרים אותן מנייר עטיפה. מתאימות רק לסופר דרינק בטעם תות, במילואים.  
- מחבט היתושים החשמלי שלנו. הזבובים פה עוברים הכשרה מיוחדת. לא מרפים. במיוחד הזבוב הירוק המטאלי הארצישראלי ששכחתי על קיומו.
- מיטות. לישון על מזרונים זה חינני. אחרי שבוע מתפתח רצון בלתי מוסבר לעלות בגובה. אולי כי נמאס להרגיש ב-sleepover או במאהל בדואי. ואולי כי לא מתאים לחלוק את אותו הגובה עם תמרים מעופפים (ג'וקים).

אבל המכולה הגיעה. אפילו נכנסה ברחוב הצר שלנו. הגיעו בתשע בבוקר. בשתיים הבית כבר נראה כמו מחסן הפצה של אמזון. לך תמצא את המחבט החשמלי בין כל הארגזים. 
גם למדתי מושג חדש: "קשיי נגישות". מושג נפוץ בעולם ההובלה כשרוצים לחלוב עוד כמה שקלים מהלקוח באצטלה של "לא צפינו שיהיו מדרגות בכניסה לבית". אפקטיבי במיוחד עם לקוחות אשכנזים שהרגע הגיעו מאמריקה ורגילים ל-"I appreciate it". התעשתתי וביטלתי את הבקשה בנונשלנטיות בעודי מציע לכולם מים קרים בכוסות חד פעמיות. וולקאם טו יזראל.




לסיכום, עכשיו כבר הרבה יותר נוח ומרגיש קצת בית. היישוב כיפי במיוחד (על כך בפוסטים הבאים) והאמת שהתחושה היא שהמבוא הגיע לסיומו. המסע הגדול מאחורינו. שנת הלימודים בפתח וכולנו בציפייה. פרק א' מתחיל ע-כ-שיו!



עוד על חוויותינו בתהליך החזרה לארץ בפוסטים הבאים.

יום רביעי, 30 ביולי 2014

תחושות ששכחתי

שבועיים וחצי בארץ והתחושות חזקות. תחושות נשכחות שמתעוררות לחיים אחרי שבע שנים של תרדמת ובנאליות משהו.

תחושת עצב. עצב על המוות בשני הצדדים. אין ערב שעובר בלי דמעות אל מול תמונות חיילינו הנופלים בחדשות הערב. האמא הבוכה. האבא. האחים. החברים. כל חייל עולם ומלואו. הלב נשבר.
הדריכות. האוזניים קשובות לאזעקות. הנסיעה בכביש שש שראה זריקות אבנים. המחשבה המבעיתה על מחבלים צצים ממנהרות תת קרקעיות.
תחושת הנחישות לסיים את המערכה ולשבור את האויב שרוצה בהשמדתינו. לא ייתכן שנחיה תחת אש במדינה היחידה שלנו.
תחושת התסכול מזה שהנחישות הקרבית לא מיתרגמת לנחישות מדינית לחתירה לשלום. בשני הצדדים. כי האלטרנטיבה מחורבנת.
כעס על הטון ההרסני בשיח שבין השמאל לימין. סתימת פיות מסוכנת, אלימות וקיצוניות מפלגת.
ובאותה נשימה תחושת האחדות והלכידות שבאה לידי ביטוי בצורה הכי מובהקת בתרומות לחיילים, בביקורים בבתי החולים, בהופעות של אמנים בהתנדבות, באינסוף חבילות לפצועים. רק בישראל.
ובפן האישי, תחושת החום והאהבה בחיק המשפחה והחברים. אהבה נינוחה - בלי להיות מוטרדים שאוטוטו צריך להפרד כי חוזרים לארה"ב.
תחושת הנינוחות והפתיחות כשהשכנים מלווים מזרונים, שולחנות וכסאות. כשהשכן ליד מזמין לקפה בספונטניות ופותח שולחן שלא היה מבייש שייח' בדואי, או החברה החדשה של הבת שדופקת בדלת להזמין אותה ללכת לבריכה. עכשיו. לא עוד שבועיים.
חוסר הנוחות בבית ריק עד שהמכולה תגיע.
ההתענגות על אוכל טעים שהחיך התגעגע אליו.

העוצמות חזקות. חיוביות ושליליות. תחושות נשכחות שהתעוררו פה בסתירה מצלצלת.
מוקדם לשפוט מה עדיף. אלו רק תובנות מפרספקטיבה של שבועיים וחצי בארץ. אך בינתיים, טוב להיות בחזרה בבית. מקווים לימים שקטים יותר ושכל חיילינו יחזרו בשלום.



עוד על חוויותינו בתהליך החזרה לארץ בפוסטים הבאים.

יום רביעי, 9 ביולי 2014

מחר טסים

טיילנו כמעט חודש. חמש מדינות - הרים, ערים, מדבריות, חופים. לא פלא שהאמריקאים חושבים שהעולם מתחיל ונגמר בגבולות ארה"ב. באמת ראינו את כל העולם בתוך גבולותיה. ומחר אחה"צ זהו. נוסעים מפה. עוזבים ארצה.
מדכא לעזוב את ארה"ב. מדכא כי אני מאד אוהב אותה ואת מה שהיא מייצגת ומיישמת. מדכא כפליים כי אנחנו נוסעים ללוע הארי, לעין הסערה, לרקטות, לאזעקות עולות ויורדות, לחרדות, לפרשנויות, לחוסר צדק, לחוסר הגיון, לטירוף.

ובאופן לא הכי הגיוני, אין לי טיפת חרטה על ההחלטה לחזור או איזה דחף לעשות אחורה פנה ולהשאר.
לא נראה לי שזה בגלל שאני ציוני, מזוכיסט, או דביל (לא שולל שאני שלושתם ביחד, אבל לא הם הסיבה שאני לא מתחרט). אני חושב שהנחישות נובעת מהסיבה המקורית לחזרה - הרצון, הצורך והבשלות לחזור הבייתה. על כל המשתמע מכך - הטוב, הרע והמכוער.

כל אלה תחושות מעכשיו, מכרגע, מרחוק, רגע לפני. לא יודע מה יהיה כשננחת. הפוסטים הבאים כבר יהיו משם, מישראל.
ובינתיים, היי שלום אמריקה. תודה על שבע שנים מופלאות, מלאי חוויות, חברים וצמיחה.

אמא, אני מגיע, שימי מים לקפה!


Zion, Utah

Bryce, Utah

Arches, Utah

לונה פארק קסום על פסגת הר ב- Glenwood Springs, Colorado

Rocky Mountains, Colorado

Cheyene Mountain Zoo, Colorado Springs, Colorado

Marathon, Florida

הנקודה הדרומית ביותר בארה"ב שב- Key West, Florida

יום שבת, 14 ביוני 2014

לא פה ועוד לא שם


אתמול העמיסו את כל מטלטלינו במכולה לפני יציאתה לשייט תענוגות של חודשיים באוקיינוס השקט, האטלנטי והים התיכון.

הימים האחרונים היו אינטנסיבים במיוחד. קניות, מיונים, אריזות, ארוחות, מפגשים, פרידות. מרגש, מלחיץ, שמח, עצוב - כל קשת הרגשות התרכזו לקליימקס של כמה ימים אחרי חודשים של בניית מתח.

ועכשיו, מציאות חדשה. זה רק אנחנו והילדים, בדרכים, ברכב שכור, עם כמה בגדים, מברשת שיניים, אייפד, אייפון ו-18 מטענים. הופכים עמוד בין הפרק שהסתיים לפרק חדש. לא פה ועדיין לא שם. איזור דמדומים. הרגשה מוזרה. אין עוגן. מבלבל. לא פשוט. אבל גם מלא חיוניות והרגשה של מימוש. אנחנו עמוק בתהליך, עמוק במסע. חייבים לחוות כל רגע.

לפנינו טיול של חודש בארה״ב בין מדברים, הרים, ערים וחופים. מיצוי אחרון של העושר הטבעי והפחות טבעי של אמריקה ברית. חופש וגיבוש משפחתי לפני ההגעה ליעד. 

להתראות סאניוויל, להתראות חברים.
אנחנו בפינת הרחובות ״חדש״ ו״לא נודע״.


עוד על הטיול ועל חוויותינו בתהליך החזרה לארץ בפוסטים הבאים.

יום חמישי, 22 במאי 2014

הנאים החדרים בעיניך?


החלטנו לחזור לישוב קהילתי בעמק יזרעאל, ליד חיפה. אנחנו לא משם במקור, אבל זה נראה לנו נכון. בתקווה לנחיתה רכה יותר לכולנו, נראה איך יהיה בפועל.
אז הישוב נבחר, צריך לשכור בית. ממש לא פשוט מרחוק. חלקינו מכיר את זה היטב. מסתמכים על תמונות וסרטים, מסתמכים על תיאורים בע״פ, גוגל, שולחים את המשפחה, את החברים. בסוף, באורח פלא (ובזכות חמי חמותי התותחים) מצאנו וסגרנו.

כל פרויקט כזה מקרב אותנו עוד שלב למציאות הישראלית והופך אותה למוחשית יותר. הנה שני סיפורים קלאסיים מהדרך. אמיתי, לא נגענו.

אחד הבתים שראינו נראה לנו. יאללה, לסגור. אממה, פרט קטן - אין מזגן.
אין מזגן? בעמק יזרעאל? לא, כי מה זה קריר שם. מזיע רק מלחשוב על זה. אני שונא חום. כשהיינו זוג צעיר גרנו בקומה אחרונה בחדרון במעונות של ב"ח תל השומר. קומה אחרונה = גג = חממה. בלילה, כשבחוץ החום קצת נרגע, בפנים יכולנו לגדל עגבניות מרוב חום ולחות. חסכנו וקנינו מזגן נייד. הכי לא יעיל. מקפיא נקודתי - מזיעים בכל הגוף, כפות רגליים ארטיק. הייתי יורד לכמה שעות לאוטו להתקרר עם המזגן בפול. בקיצור, טראומטי. אין מזגנים? אין מצב. Next.

כמה בתים אחרי, עוד בית שנראה לנו. בעל בית הססני משהו. לוקח את הזמן. לא הירפינו. חייבים לסגור. ואז יום אחד הוא מתקשר: "יש לי בקשה" הוא אומר. מה זה יכול להיות? אולי הוא רוצה לסגור חדר? אולי הוא צריך שנביא לו שקיות Ziploc במכולה?
"אשתי ספרית." מגניב, נו אז? "יפריע לכם אם נבנה צריף עץ עם מספרה קטנה בגינה צמוד לבית?"
אה....אמרנו לו שנשקול. האמת, יש כמה פלוסים במספרה צמודה. אפשר לשלוח את הבנות לקוקו בבוקר, לסדר לי פאות. נוח. מינוסים? שני חלונות חסומים בקיר עץ, בעלת בית שתסתובב לי בין הרגליים וקליינטים מרוצים במקרה הטוב, וזועפים במקרה שהפריזורה לא צלחה. לא תודה.
מה זה הישוב הזה? נשמע יותר כמו ישוב קהילתי בדואי.

בסוף הסתדר. סגרנו על בית אחר שנראה סבבה (אם אפשר לשפוט מהתמונות המטושטשות והסרטים ההפוכים.) חמותי המליצה עליו במיוחד כי יש חדר נוסף והיא אומרת שככה היא תוכל לבקר יותר בתדירות ולישון אצלינו מתי שבא......אוי ויי....פתאום צריף מספרה לא נשמע כל כך נורא.


עוד על חוויותינו בתהליך החזרה לארץ בפוסטים הבאים.

יום שני, 12 במאי 2014

שקית זהב

אוקיי, החלטנו לחזור. אז מה מביאים איתנו לארץ? מה אין שם? מה יותר יקר שם? האינסטינקט הצרכני הישראלי שלי נכנס לפעולה - מביאים חצי אמריקה!

טלויזיה - ברור! לא רק אחת.
מקרר, מכונת כביסה, מייבש - שקוף.
כוסות - חייבים מלא כוסות. הרי כל סופ"ש ייתארחו אצלינו עשרות משפחות. והן נשברות, אז צריך ספיירים.
אופניים -  נורא יקר בארץ, צריך לדאוג לילדים, במיוחד לבן שלי הפעיל - משהו רציני כזה שיתאים לגיל 16, עם הרבה מהלכים. אז מה אם הוא רק בן שנה וחצי.
בקיצור, כל מוצר שניקרה בדרכי הפך להיות מוצר יבוא בפוטנציה. אין מכולה שיכולה להכיל את כל מה שאני רוצה להביא.

ואז ההגיון, הכיס, ובת זוגתי נכנסים לתמונה - כבר יש לנו מליון כוסות, מכונת כביסה ומייבש עולים כמו בארץ, אופניים נקנה לגיל 12 גג, וטלויזיות הפכו לטלויזיה. אחת. וגם היא אחרי דיונים מלווים בשקפים על אחוזי צפייה ממוצעת ופני הטכנולוגיה לאן.

אבל...יש מוצר אחד שעליו אין עוררין. מוצר אחד שעולה בכל שיחה עם מי שכבר חזר לארץ. מוצר שמופיע בכל בלוג ופורום של חוזרים.

שקיות Ziploc.

אף פעם לא ייחסתי חשיבות ייתרה לשקית הזאת מעבר לייעודה הפונקציונאלי - להכיל סנדביצ'ים, חטיפים ובמקרים קיצוניים בשר להקפאה. מסתבר שלא כך הדבר כשחוזרים לארץ. ממש לא. בארץ שקיות ה-Ziploc הופכות להיות מוצר קיומי בסיסי וסמל סטטוס כאחד. בוז לשקיות המצ'וקמקות שנסגרות בקושי, קשורות בקשר סבתא ידני, רחמנא ליצלן. לסנדביצ'ים שלנו מגיע הטוב ביותר!

אני בטוח שנסתדר גם בלי שקיות הזהב בארץ. אולי אפילו נחוס על כדור הארץ וננסה לצמצם ניילונים בכלל? הגענו לפשרה - הצטיידנו בקופסא אחת מכל גודל.שיהיה. הרי צפויים לנו אי אלו משברים בחזרה, לפחות נוריד מהרשימה את משבר ה-Ziploc.


עוד על חוויותינו בתהליך החזרה לארץ בפוסטים הבאים.

יום שני, 5 במאי 2014

"מה, אתם דפוקים?"

זהו. הוחלט סופית. חוזרים.
שנים התחבטנו בסוגיה. איך אפשר לעזוב גן עדן? מה נעשה בארץ? צפוף נורא! לח, מסריח. נוהגים כמו משוגעים. לא גומרים ת'חודש. גרעין מאיראן. שלא נדבר על זה שדמוגראפית, עוד חמש שנים, יהודים חילוניים, גובה ממוצע, חובבי קאפוצ'ינו ייכחדו כליל מהארץ. בקיצור, צריך להיות אהבל גמור בשביל לחזור. אמנם ישראל זה הבית, אבל הבית מעפן.

וכך שנים, מידי כמה חודשים עלתה השאלה לדיון מזדמן, התחבטנו, כאבה הבטן לכמה ימים, החלטנו לדחות את ההחלטה לשנה הבאה וחזרנו לשגרה הקליפורנית שטופת השמש - טיולים, טארגט, סטייקים מקוסטקו, מיני ואן, רוגע, נוחות, מזג אוויר מטריף, טארגט, סטרבאקס, טארגט, טארגט.

ובכל זאת, ככל שחלפו השנים, הטוב הזה התרגל אלינו והחוסר הורגש יותר. טארגט מגניבה, הטיולים כייפים, הסטייקים טעימים בטירוף, והקפה בסטרבאקס...האמת הקפה חרא. אבל חסר משהו גדול מאלה - הורים שלא הופכים צעירים, סבא וסבתא לילדים שסקייפ כבר לא עושה להם את זה, ארוחות משפחתיות עם אחים ואחיות שאת הילדים שלהם אנחנו לא ממש מכירים, ו...תחושת שייכות.


ארצות הברית יקרה מאד לליבינו. יש בה הרבה יותר מטארגט. יש בה שפיות, הגיון, חופש ואפשרויות שאין בשום מקום אחר שאני מכיר (פרט לדנמרק, אבל קפוא שם). עצוב לעזוב את המקום הכי טוב בעולם וחברים קרובים ויקרים, שלהם תמיד נשמור מקום חם בלב. אבל בשלב זה השפה שלנו, התרבות שלנו, האוכל שלנו והמשפחה שלנו מנצחים במאזן.


וואי, וואי, איזה כאפות אנחנו הולכים לחטוף...



עוד על חוויותינו בתהליך החזרה לארץ בפוסטים הבאים.